20/05/2009

Sjukt! (alternativ titel: "Ytterligare ett steg mot 1984-samhälle")

Saxat från newsdesk:
Acta står för Anti-Counterfeit Trade Agreement. Det är ett handelsavtal som ska stärka kampen mot piratkopiering och varumärkesförfalskning. Enligt den sparsamma översikt som släppts tar avtalet upp allt från hur myndigheterna ska agera vid varumärkesintrång och förfalskning. Det tar också upp vilka befogenheter tullen ska ha.

En av de mest omdiskuterade frågorna är om tullen ska få möjlighet att söka igenom privatpersoners mp3-spelare, bärbara datorer och mobiltelefoner i jakten på piratkopierade filmer och musik. Också möjligheten att agera på internet tas upp.


Vad är det egentligen som händer här? Ska man behöva få stå ut med att få sin laptop eller mobil genomsökt på Arlanda? Vi vet att israeliska tullen beter sig på det här sättet, men att överhuvudtaget föreslå detta är motbjudande.

Man kunde hoppas på att svenska regeringen skulle motsätta sig dessa bisarra förslag i EU. Men icke. Svenska regeringen har godkänt EU-mandatet inför Acta-förhandlingarna.

Idag delar Vänsterpartiet ut Acta-filerna.(foto från twitpic) Det har varit en hård kamp att få ut Acta-dokumenten, då förhandlingarna har varit hemliga. Och de dokument som kommer ut är fyllda med svärtad text, detaljer om Acta-förhandlingarna som EU-eliten inte vill att medborgarna ska kunna se.

I detta läge är det av vikt att utnyttja möjligheten att rösta i EU-parlamentsvalet för att bestraffa de partier som varit delaktiga i att sälja ut medborgerliga rättigheter i samband med godkännandet av Acta-mandatet.

Om EU-parlamentsvalet och fildelning: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Bloggat: Scaber Nestor, Jens Holm2, Erik Josefsson, NSM

Via frisim hittade jag också artikeln "Acta varslar alla i Sverige". Det rör sig dock om företaget Acta, inte Acta-förhandlingarna. Nog att det är lätt att måla fan på väggen, men riktigt så illa är det nog ändå inte, :).

No comments:

Post a Comment