30/05/2009

"Ta avstånd från våldshögern, Göran Hägglund!"

Misshandeln och dödshoten mot Feministiskt Initiativs valarbetare i Uppsala i fredags har väckt starka reaktioner. En man angrepp ett torgmöte arrangerat av F!, misshandlade två personer, uttalade dödshot och gick till verbala sexistiska och homofoba angrepp mot partiledaren Gudrun Schyman.

Våldsmannen visade sig tillhöra en organisation som försåtligt kallar sig själv för Kristdemokraterna (KD). Han har haft förtroendeuppdrag i partiet, delat ut flygblad i partiets jacka och nyligen talat för partiet vid ett torgmöte i staden. På partiets Uppsaladistrikt hemsida finns en banner med texten "Våga visa civilkurage". Är denna form av attacker mot oliktänkande vad partiet menar med 'civilkurage'?

Företrädare för partiet pratar om tolerans men tolererar inte människor med andra åsikter än deras egna. De pratar om solidaritet men bryr sig inte alls om att de förstör för andra. Under en kulturkonservativ täckmantel låter de sina medlemmar använda fysiskt våld.
De säger sig arbeta för barnfamiljer men de misshandlar enkla frivilliga valarbetare från ett parti som står upp för jämlikhet i samhället. Den pingtfundamentalistiska högern får ha vilka åsikter de vill och har naturligtvis rätt att framföra dem på gator och torg.
Men vid våld och vandalism måste det finnas en tydlig gräns.

Nu krävs en tydlig reaktion från aktiva kristdemokrater, framför allt från partiordförande Göran Hägglund och Gustaf. von Essen, som är Kristdemokraternas kommunalråd i Uppsala: Varför tar ni inte offentligt avstånd från händelser som denna? Tycker ni våld som politisk metod är i sin ordning? Ska feminister behöva befara en käftsmäll och dödshot när de vill tala om politik med medborgarna?

....

Bloggat: Veronica Svärd, Svensson, Daniel Scythe, Alex Lindskog, Alliansfritt Sverige, Exilen

No comments:

Post a Comment